Financiering van kleinschalige landbouw vraagt om politieke ondersteuning

Ekoland, 21 oktober 2014, Interview

‘Onze toekomst ligt in opwaardering van kleinschalige landbouw, in combinatie met ecologisch beheer van de bodem’

Bertus Buizer, die zijn basis in Leeuwarden heeft, vindt dat er nogal eens met dedain naar kleinschalige duurzame landbouw wordt gekeken, terwijl toch ‘minstens 80 procent van de landbouwbedrijven in de wereld heel kleinschalig is, dat wil zeggen met minder dan twee hectare grond. De juiste aandacht voor de grond, verklaart hij, is vaak inherent aan kleinschalige landbouw.
“Een gemiddeld landbouwbedrijf in Nederland beschikt over ongeveer 28 hectare cultuurgrond. Naar Nederlandse begrippen zou je dat misschien ook kleinschalig kunnen noemen. De geschiedenis leert ons dat grotere bedrijven meer richting monocultuur gaan, terwijl een klein bedrijf juist zorgt voor meer agro- en biodiversiteit. Wereldwijd kunnen met aandacht en ondersteuning van kleinschalige landbouw ook veel meer mensen een inkomen verdienen.”

Kleinschalige biologische landbouw kan de wereld voeden. Dat bevestigt onder meer de UNCTAD in haar rapport “Wake up before it is too late” (2013). Lees meer ….

2 reacties

  1. e.vla Beantwoorden

    Mijn landbouwgebied is veel minder dan 2 ha. 20×20 mtr., volkstuintje dus.
    Dit zou gestimulerd moeten worden. Voor mij geen supermarktgroenten,-fruit en -aardappelen.

  2. truus boerma Beantwoorden

    Dat 80% van de landbouwbedrijven klein zijn, betekent nog niet dat zij 80% van de wereld kunnen voeden. Ik ben geen fan van Louise Fresco, maar zij weet wel waar zij over praat. Dat er rekenmodellen zijn die aantonen dat met biologische (of ecologische) landbouw een veel hogere productie gehaald kan worden, dan nu en dan wij nu denken, is mooi, maar waar is de ervaring en de deskundigheid en de macht om dit over de wereld uit te rollen. Want dedain is het topje van de ijsberg. Daaronder schuilt de macht van wie het voor het zeggen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.