Efficiënt gebruik van biologisch groenten- en fruitafval in een Leeuwarder huishouden

21 januari 2023 Door Paula Noubissie

Gelukkig ben ik op 13 januari 2023 veilig in Nederland aangekomen. Voor het eerst ben ik in Nederland.
Sinds mijn aankomst verblijf ik een tijdje in Leeuwarden. Ik heb erg veel zin in mijn studie in Wageningen. Ik weet niet of het komt door de manier van leven van de mensen of als het gewoon is vanwege mijn interesse in de studie van Forest and Nature Conservation/ boslandbouw aan Wageningen Universiteit, die in februari start. Toch kan ik niet voorbijgaan aan de manier waarop mijn gastfamilie efficiënt gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen zoals biologische groenten en fruitafval om de bodemvruchtbaarheid in de tuin op peil te houden. Ik denk dat die vorm van bemesting boeren helpt bij het beheer van de beschikbare productiemiddelen zodat de benodigde productie duurzaam wordt verkregen. In Kameroen is de evolutie van zwerflandbouw (shifting cultivation) naar het braakleggen van struikgewas (bush fallowing) een van de belangrijkste gevolgen van de bevolkingsgroei. In dit systeem raken boeren permanent gebonden aan een bepaalde locatie en de kleine opbrengsten van de gewassen worden jaarlijks op hetzelfde stuk land geoogst, meestal met periodes van braaklegging. Hierdoor wordt de grond intensiever gebruikt in vergelijking met zwerflandbouw. Bovendien worden de mogelijkheden voor het veranderen van locatie beperkt door de bevolkingsgroei. Ik denk dat boeren in Kameroen ook een manier zouden moeten vinden om compost van biologische groente- en fruitresten vakkundig aan te wenden om de vruchtbaarheid onder continue teelten te behouden. Op die manier kunnen ze bijdragen aan de verbetering van een aantal van hun landbouwpraktijken.

Seizoensgebonden effecten
Nederland heeft vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst in vergelijking met Kameroen, dat slechts twee seizoenen heeft: regenseizoen en droog seizoen. En gedurende de korte tijd die ik hier tot nu toe heb doorgebracht, realiseerde ik me dat ik aankwam in een seizoen dat de ontwikkeling van de natuurlijke vegetatie, zoals de bomen en de gewassen eromheen, niet bevordert. Deze waarneming laat goed zien hoe klimaat een dominante rol speelt in de meeste menselijke activiteiten, waardoor de relatie tussen vegetatie en klimaat wordt gedetailleerd op basis van de gemiddelde waarden van temperatuur en neerslag.

Bijgevolg verschillen de nachttemperaturen tijdens het winterseizoen niet veel van de dagtemperatuur als gevolg van bewolking die leidt tot weinig lichtenergie. Vandaar dat bladeren van de meeste bomen en andere gewassoorten koolstofdioxide langzamer opnemen vanwege de verminderde hoeveelheid licht die beschikbaar is in de winter.

Daarom wordt het proces van fotosynthese dat betrekking heeft op lichtreacties verminderd en ook de omzetting van koolstofdioxide in complexe organische verbindingen. De maand loopt echter ten einde en het lenteseizoen staat op het punt binnenkort te beginnen. Dit is ook een kans voor de natuurlijke vegetatie om de dode bladeren af te werpen om zich voor te bereiden op de verandering van de omgeving.

Wat mij betreft, ik probeer me nog steeds aan te passen aan het winterseizoen terwijl ik me inspan om me voor te bereiden op mijn eerste dag aan Wageningen Universiteit.